Платонска љубов
+11
комшивка
Џајко
Marej
Mary Jane
Alexandra
Master
мирАл
корун
Lastojca
Болиглава
T&T
15 posters
Адаптер Форум :: Општо :: Љубов и секс
Страна 3 of 4
Страна 3 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Платонска љубов
Сепак не се лајна. Некој ги имаше спомнато Петрарка и Данте. Благодарејќи на таа Платонска љубов нивното творење резултирало во огромен пресврт. Замислете Данте да не беше со Божествената комедија можда уште во среден век ќе живеевме (знам, претерав)
T&T- Шмизла со без наводници
Број на мислења : 663
Забавен? : е то би требало други да го кажат, иако сама си се сметам за луда и забавна (и нарцис)
T&T напиша:Сепак не се лајна. Некој ги имаше спомнато Петрарка и Данте. Благодарејќи на таа Платонска љубов нивното творење резултирало во огромен пресврт. Замислете Данте да не беше со Божествената комедија можда уште во среден век ќе живеевме (знам, претерав)
Јас ги имав спомнато
И се карав за да ја одбранам смислата на нивното дело
Колку кај нив влијаела платонската љубов.
Ама јас затоа не сакам да ја доживеам пак, тоа е потежок пат од оној на обичната љубов и може сосема да те затвори во некој свет ако уште малку се понадеваш.
Последната промена е направена од Mary Jane на Чет Јан 22, 2009 1:22 am. Мислењето е променето 1 пати
Mary Jane- Адаптериште
Број на мислења : 1161
Хоби(работа) : чашитка
Забавен? : јес, оф секако
А смислата е?
Забавен? : е то би требало други да го кажат, иако сама си се сметам за луда и забавна (и нарцис)
T&T напиша:А смислата е?
Па преку таа платонска љубов, тие ја доловиле вистинската суштина на животот. Всушност, не е во центар платонската љубов, туку валканите земски животи на луѓето.
Платонската љубов симболизира чистина, невиност, продуховеност, а со тоа тројцата великани упатуваат кон непорочен живот, посветен на индивидуалниот идеал.
Мислам дека ова можев да го изнесам, на крај...
Mary Jane- Адаптериште
Добар одговор
Ова платонскава љубов тешка дилема излезе....
T&T напиша:Добар одговор
Да Ти кажам дека и навистина е тешка и многу длабока, јас имам добри поуки извлечено од сето тоа, а мислам дека не ја имаат вистински сфатено оние со долг список на љубови, затоа што освен продуховеност, платонската љубов бара и време, а денес не е практична, затоа што младите не се многу по невиноста...
Mary Jane- Адаптериште
Не е практична, ама ефективна и возвишена за тој шо ја доживеал..
То те прајт тебе издигната личност
Не знам дал гореспоменативе пишет за ваква платонска љубов шо се дискутират на темава. Исто така имат посебно катче за начитаните.
корун напиша:Не знам дал гореспоменативе пишет за ваква платонска љубов шо се дискутират на темава. Исто така имат посебно катче за начитаните.
Платонска љубов си е една прецизна работа, само сега погрешно е сфатена од страна на младинава.
Mary Jane- Адаптериште
Platonic love (Latin: Amor Platonicus), is a deep and spiritual connection between two individuals, within such relation does not exist any form of sexual connection or element. превземено до wikipedia.org. А та љубов шо зборвите вие е некоја по која се мечтајт, а и самиве сме свесни дека не мојме да ја имаме...
корун напиша:Platonic love (Latin: Amor Platonicus), is a deep and spiritual connection between two individuals, within such relation does not exist any form of sexual connection or element. превземено до wikipedia.org. А та љубов шо зборвите вие е некоја по која се мечтајт, а и самиве сме свесни дека не мојме да ја имаме...
И ти си во право, ама платонската љубов не смејш да ја ограничиш само на апстиненција, зато шо така се губи целата нејзина смисла.
Mary Jane- Адаптериште
Баш и то е поентата на апстиненцијата, џо да ја сватиме целата смисла на љубовта, не само физичкото уживање во нејзе.
Ај да пробам и јас да ги разрешам дилемиве
Гледајќи ги мислењава,воочив дека вие прајте муабет само за невозвратена љубов.Не е точно дека Платонската морат да не е возвратена.Може и двајцата да се вљубени еден во друг,а да немаат ништо ради различни причини како:далечина,некои трети личности што вмешале прсти,незнаење на еден од нив за она што го чуствува другиот,разлика во години,срамежливост(од која и да е страна),пуста гордост(да не речам инает ) и уште мн мн други најразлични причини.Битно то е љубов без физички контакт,нешо слично како децка љубов,пошо е до толку чиста и невина.Со та разлика шо овој вид на љубов не бират возрасти.Мое мислење...добро е да се осети,па кој знае,можеби добро ке заврши таквата љубовАма мој совет,ако поминит одредено време,а не ви тргнит на арно...доста ви е од Платонската љубов
Гледајќи ги мислењава,воочив дека вие прајте муабет само за невозвратена љубов.Не е точно дека Платонската морат да не е возвратена.Може и двајцата да се вљубени еден во друг,а да немаат ништо ради различни причини како:далечина,некои трети личности што вмешале прсти,незнаење на еден од нив за она што го чуствува другиот,разлика во години,срамежливост(од која и да е страна),пуста гордост(да не речам инает ) и уште мн мн други најразлични причини.Битно то е љубов без физички контакт,нешо слично како децка љубов,пошо е до толку чиста и невина.Со та разлика шо овој вид на љубов не бират возрасти.Мое мислење...добро е да се осети,па кој знае,можеби добро ке заврши таквата љубовАма мој совет,ако поминит одредено време,а не ви тргнит на арно...доста ви е од Платонската љубов
A GiRL- Солиден Адаптер
Број на мислења : 169
корун напиша:Баш и то е поентата на апстиненцијата, џо да ја сватиме целата смисла на љубовта, не само физичкото уживање во нејзе.
то е то
A GiRL- Солиден Адаптер
Број на мислења : 169
Ај прочитајте шо напишав јас за значењето на платонската љубов. Нема потреба од дилеми. Никој не рече дали е возвратена или не, зш можит да е, а можит и да не е. А за то со апстиненцијата се согласувам
Кај платонската љубов е важно шо немат физички задоволства, а не дали таа е возвратена или не.
Master- Харатист!
Број на мислења : 957
Хоби(работа) : Вампир
Забавен? : тихххх
платонската љубов е живи глупости...да се немало физички контакт:S:S:Sнишо ич...
mitan- Адаптериште
Број на мислења : 352
Хоби(работа) : spienje
Забавен? : za kogo kako
Издигната личност над кого?T&T напиша:Не е практична, ама ефективна и возвишена за тој шо ја доживеал..
Болиглава- Администратор
Број на мислења : 1166
Болиглава напиша:Издигната личност над кого?T&T напиша:Не е практична, ама ефективна и возвишена за тој шо ја доживеал..
Не во буквална смисла. Издигната ко вдахната (тој збор прв ми текна)
Шознам, не сум многу по возвишвењево... не би ја практикувал.T&T напиша:Не во буквална смисла. Издигната ко вдахната (тој збор прв ми текна)
Болиглава- Администратор
Број на мислења : 1166
Болиглава напиша:Шознам, не сум многу по возвишвењево... не би ја практикувал.T&T напиша:Не во буквална смисла. Издигната ко вдахната (тој збор прв ми текна)
Можда ако ја практикуваш ќе откриеш некој талент или шознам јас... Знајт платонската љубов да изненадит...
T&T напиша:Болиглава напиша:Шознам, не сум многу по возвишвењево... не би ја практикувал.T&T напиша:Не во буквална смисла. Издигната ко вдахната (тој збор прв ми текна)
Можда ако ја практикуваш ќе откриеш некој талент или шознам јас... Знајт платонската љубов да изненадит...
Точно, можеш да се пронајдеш себеси
Mary Jane- Адаптериште
Jas da ti objasnam so e platonska ljubov.Najprvin poimot platonski e osnovan vrz duhovnata privlecnost bez primesi na cuvstvenost(za custvuvanje na ljubovta) t.e nesto so ne se ostvaruva,sto ne e izrazena prakticno,vistinski nemozen,neostvarliv,neizvodliv slucaj. Za da dozivees platonsna ljubov mora da si bil vljuben nekogas i da znajs kako e toa cuvstvo,a potoa da recis deka si doziveal platonska ljubov
Zato so platonskata ljubov ne e samo (nemaj fizicki kontakt-seks)Taa e plod na nesto so se vika cuvstvo iako gore spomenav deka za da dozivees platonska ljubov mora da imas oseteno sto e toa ljubov i kako e da sakas i da bidis sakan iskreno i cisto znaci sepak tie dve se povrzani dali taa bila bez fizicki kontakt ili bila so fizicki kontakt
Zato so platonskata ljubov ne e samo (nemaj fizicki kontakt-seks)Taa e plod na nesto so se vika cuvstvo iako gore spomenav deka za da dozivees platonska ljubov mora da imas oseteno sto e toa ljubov i kako e da sakas i da bidis sakan iskreno i cisto znaci sepak tie dve se povrzani dali taa bila bez fizicki kontakt ili bila so fizicki kontakt
Последната промена е направена од корун на Чет Јан 22, 2009 9:47 pm. Мислењето е променето 1 пати (Reason for editing : Полуавтоматски споени мислења)
malina- Адаптериште
Број на мислења : 384
Хоби(работа) : .
Забавен? : понекогаш и зависи за кого
Да, се согласувам. Ама сепак терминот платонска љубов кај пошироките маси е сфатен како постоење на љубов без физички контакт.
Страна 3 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Љубов...а што е тоа?
» Несебична љубов
» Пријателство или љубов?
» Љубов преку интернет!?
» Вашата дефиниција за љубов?
» Несебична љубов
» Пријателство или љубов?
» Љубов преку интернет!?
» Вашата дефиниција за љубов?
Адаптер Форум :: Општо :: Љубов и секс