Учам за да добијам висока оценка или учам за мое добро?
+23
Наташа
Фазлија
The Breaking Dawn
lela
FalcoN eYe
Bleak
PhiLL * E
malina
xpert
Stefk0
REGINA
fairy
Alexandra
комшивка
T&T
Marej
Болиглава
A GiRL
grgrgr
Master
корун
Mary Jane
kojgode
27 posters
Страна 1 of 2
Страна 1 of 2 • 1, 2
Учам за да добијам висока оценка или учам за да научам за мое добро?
Учам за да добијам висока оценка или учам за мое добро?
Оценка или знаење? За што учите вие? Или пак додека сте биле ученици или студенти за што вие сте учеле?
Учите за да добиете добра оценка? Оценките ви се многу битни? Се
нервирате и разочарувате кога ќе добиете ниска оценка, а се радувате на
високите оценки. Не ви е битно дали на памет сте научиле, не ви е битно
дали сте препишале, најдобро е што вие имате висока оценка и
сведителството ќе ви биде полно со петки или индексот полн со 9ки и
10ки, а сеедно што не ги знаете предметите вистински.
Или пак воопшто не ви е битна оценката. Вие учите за свое добро, да го
знаете она што ве интересира. Она што не ве интересира не го ни учите,
небитно е каква оценка ќе имате. Важно сакате знаење, а оценките сами
ќе дојдат по себе.
Па во која група спаѓате вие? На кој начин учите или сте учеле?
ќе дојдат по себе.
kojgode- Односи со јавноста
Број на мислења : 1938
Хоби(работа) : денгубец
Забавен? : party
Re: Учам за да добијам висока оценка или учам за мое добро?
Има разноразни ученици кои не прифаќаат дека добиле ниска оцена. Сите оцени се за нас и тоа се само бројки. Општо познат е видот на оние кои учат намапет, без никоја логика и имаат 5ки, ама ако ги прашаш нешто од општа култура или пак од материјалот за учење немаат ама баш никаква врска за што станува збор.
Јас никогаш не сум учела напамет, ниту пак за оцени, сеа да прајме муабет, ќе речите дека лажам, ама не е така. И повредува фактот ако некој има иста или поголема оцена од вашата, а не му е заслужена и сето тоа само заради добропознатите врски. Затоа не можам органски да ги поднесам оние што цело време им се лижат на професорите.
Знаењето е за нас, за тоа колку ние сме станале способни да восприемаме, а оцените ќе си останат секогаш како што и биле досега, за некого реални, кај некого набилдани. Не можеме сите предмети подеднакво да ги сакаме, некои ги учиме од ќејф, некои сосила, а по други едвај книга отвараме и многу логично, не мора по сите предмети да се 5ки (само за некои многу болна е вистината).
И да не заборавам, факторот МАТУРА е она што ќе ја пресуди нашата образовна иднина. Знаеме што и како со неа, па затоа е подобро да се учи за знаење, отколку после да не боли глава како четири години по ред сме имале 5ка, а на матура сме положиле со 3ка по истиот предмет.
До админот: темава е за пофалба.
Јас никогаш не сум учела напамет, ниту пак за оцени, сеа да прајме муабет, ќе речите дека лажам, ама не е така. И повредува фактот ако некој има иста или поголема оцена од вашата, а не му е заслужена и сето тоа само заради добропознатите врски. Затоа не можам органски да ги поднесам оние што цело време им се лижат на професорите.
Знаењето е за нас, за тоа колку ние сме станале способни да восприемаме, а оцените ќе си останат секогаш како што и биле досега, за некого реални, кај некого набилдани. Не можеме сите предмети подеднакво да ги сакаме, некои ги учиме од ќејф, некои сосила, а по други едвај книга отвараме и многу логично, не мора по сите предмети да се 5ки (само за некои многу болна е вистината).
И да не заборавам, факторот МАТУРА е она што ќе ја пресуди нашата образовна иднина. Знаеме што и како со неа, па затоа е подобро да се учи за знаење, отколку после да не боли глава како четири години по ред сме имале 5ка, а на матура сме положиле со 3ка по истиот предмет.
До админот: темава е за пофалба.
Mary Jane- Адаптериште
Број на мислења : 1161
Хоби(работа) : чашитка
Забавен? : јес, оф секако
Оценка е само бројка....шо мојт да те спречит да се запишиш на факлутетот кај шо сакаш. На пример архитектура, едвај се се влегвит со една 4ка. Јас гласав за учење за мое добро, ама и оценката многу значит... Матура е моментално 30-40% од критериум за запишвење на факултет, то ќе се зголемит, ама секојпат оценката ке имат некоја улога. Зато не требит да се задоволвиме шо знајме за бубрег туку требит малце да го обработаш професорон.
Јас го учам само она шо го сакам, затоа математика имам кец.
Master- Харатист!
Број на мислења : 957
Хоби(работа) : Вампир
Забавен? : тихххх
и за едното и за другото
grgrgr- Солиден Адаптер
Број на мислења : 213
Kompletno se soglasuvam so Korun:D
A GiRL- Солиден Адаптер
Број на мислења : 169
Болиглава- Администратор
Број на мислења : 1166
Учам да имам, и имам петка кј Ѕвонко друго нишо не ми е гајле.
Marej- Модератор
Број на мислења : 986
Забавен? : ултра
Јас учам за оценка то шо не ме интересират, а другото за себе.
T&T- Шмизла со без наводници
Број на мислења : 663
Забавен? : е то би требало други да го кажат, иако сама си се сметам за луда и забавна (и нарцис)
Абе многу зависит и од професорот колку ќе го засакаш предметот шо го предават. Ако научеше за 5ка кај Волкан ево на пр шо се пензионира, тогаш сигурно лекцијата си ја научил убо и ќе ти останит во глава. Ако сакаш да ја задржиш високата оценка, ќе продолжиш и другите лекции да ги учиш и материјалот колку толку си го совладал, па немаш проблем. А пак ако учиш за кај Марија сега (морат малце да се читнит за да не те вкопат ептен), тогаш имаш петка и без многу напор, ама за една недела ни насловот не ќе го знајш од лекцијата.. Како и да се, во денешно време сите учиме за оценка.
комшивка- Адаптериште
Број на мислења : 846
Не сите. И глеајте да не го прикажвите субјективното мислење како објективно. Ќе ве молам.комшивка напиша:Абе многу зависит и од професорот колку ќе го засакаш предметот шо го предават. Ако научеше за 5ка кај Волкан ево на пр шо се пензионира, тогаш сигурно лекцијата си ја научил убо и ќе ти останит во глава. Ако сакаш да ја задржиш високата оценка, ќе продолжиш и другите лекции да ги учиш и материјалот колку толку си го совладал, па немаш проблем. А пак ако учиш за кај Марија сега (морат малце да се читнит за да не те вкопат ептен), тогаш имаш петка и без многу напор, ама за една недела ни насловот не ќе го знајш од лекцијата.. Како и да се, во денешно време сите учиме за оценка.
kojgode- Односи со јавноста
Број на мислења : 1938
Хоби(работа) : денгубец
Забавен? : party
То шо ми требит за понатака го учам за мене а за другото зависит колку ми е интересно...
Alexandra- Секретарка на форумот
Број на мислења : 176
Забавен? : Prilichno.
исто, то шо ми е интересно го учам за себе, а другото само за уба оценка...T&T напиша:Јас учам за оценка то шо не ме интересират, а другото за себе.
fairy- Адаптериште
Број на мислења : 278
ДЕФИНИТИВНО за оценка... иначе која будала би запамтила све шо имаме учено ако би учела за мое добро? научно е докажано какво е траењето на сеќавањето ... така да све се заборават... а оценката ко ќе се напишит сејт за навек Бројка шо ти го менвит животот (ете по примерот за архитектура фахот)... шо ќе ми е да знам биологија ак одам на ПМФ и некои такви слични примери итн итн
REGINA- my way... or no way!
Број на мислења : 914
Хоби(работа) : Ваѓање луѓе од такт.
REGINA напиша:ДЕФИНИТИВНО за оценка... иначе која будала би запамтила све шо имаме учено ако би учела за мое добро? научно е докажано какво е траењето на сеќавањето ... така да све се заборават... а оценката ко ќе се напишит сејт за навек Бројка шо ти го менвит животот (ете по примерот за архитектура фахот)... шо ќе ми е да знам биологија ак одам на ПМФ и некои такви слични примери итн итн
???
Биологија баш требит за на ПМФ, освен на институтине по математика и информатика...
Mary Jane- Адаптериште
Број на мислења : 1161
Хоби(работа) : чашитка
Забавен? : јес, оф секако
хм биологија за таму??? па Природно Математички Факултет... абе си праев сама некој логики хехе незнаев дека и то требало, сепак фала за информејшн
Абе го гимназијава тешко на некој шо ги учит сите предмети за да ги знајт.. За оцена фала богу дека ќе учам нешто ко географија шо кај медека е од досадно подосадно.. и тро појќе.. А некоја тема или предмет шо ме интересират си го учам за да знам .
Stefk0- Солиден Адаптер
Број на мислења : 113
Хоби(работа) : Pijandura
Забавен? : Веројатно?
Учам за знаење а веке ко сум научил се борам и за повисока оценка.
xpert- Солиден Адаптер
Број на мислења : 104
Па зависи шо учам,ама мислам дека сите требит да учиме за себе иако јас не го применувам то многу многу,ама во животов ќе ни притребет многу работи и некогаш можда ке се најме во ситуација да рециме еееее ко ми викаа учи го ова за да го знајш,а не за отценка зш отценка ко оценка е променлива,ама се останато е наше засекогаш,јес да се заборават ама 90% ќе останит
malina- Адаптериште
Број на мислења : 384
Хоби(работа) : .
Забавен? : понекогаш и зависи за кого
учам за ништо дриго освен да ги задоволам домашниве и да не замараат ... оти лошо им се пише!
PhiLL * E- Набилдан Мултивитамин
Број на мислења : 350
Хоби(работа) : rabotam da....Zashto?
Забавен? : sekako deka sum zabaven...
kojgode напиша:Оценка или знаење? За што учите вие? Или пак додека сте биле ученици или студенти за што вие сте учеле?
ќе дојдат по себе.
Па вака порано учеф редовно сеа ќе седнам пред тест да учам али пак седвам и го учам то и го памтам подолго време а за оцени ми е гајле основно врвеф со сите 5-ки средно со 1-2 4-ки и 3-ка една стандардно иам ама мн мразам ко ќе ми дујат оценка некој или пониска од шо требит да иампример ми пишит 5-ка по нешо и јас имаф 5-ка професор добиф 3-ка не мојт 5-ка да пишите и му рекоф испрашајте ме за 5 или пишите 4 ме испраша знаеф седи 5 фала пријатно
За факултетиве нема врска 10-ки или 6-ки
Знам над 8.5 мораш да имаш просек ак си во државна квота иначе дали сите 6-ки и сите 10-ки диплома ќе имет сите со ке ги положет сите испити со пролазна оцена и со ќе ги исслушет предавањата. после се зависи од способноста за снаоѓање и работно искуство т.е. она главното во темава зависно колку сте учеле за ваше знаење или дали сте бубале.
REGINA напиша:ДЕФИНИТИВНО за оценка... иначе која будала би запамтила све шо имаме учено ако би учела за мое добро? научно е докажано какво е траењето на сеќавањето ... така да све се заборават... а оценката ко ќе се напишит сејт за навек Бројка шо ти го менвит животот (ете по примерот за архитектура фахот)... шо ќе ми е да знам биологија ак одам на ПМФ и некои такви слични примери итн итн
Иначе јас памтам работи по историја или нешо во 5 одд шо сум ги учел или детално можам да ти објаснам дешафки шо се дешавале ко беф второ одд сеа сум 4-та год имат исклучоци сепак и не си будала ак научиш нешо плус ЗА ТЕБЕ!!!
Иначе некои предмети морат да се научет напамет пример бизнис јас го учам напамет зш не можам да го сватам и то е единствено шо не ме интересират граѓанско одговарам со свои зборој од општа култура и шо ќе слушнам на час зш тетратка неам по то
Bleak напиша:REGINA напиша:ДЕФИНИТИВНО за оценка... иначе која будала би запамтила све шо имаме учено ако би учела за мое добро? научно е докажано какво е траењето на сеќавањето ... така да све се заборават... а оценката ко ќе се напишит сејт за навек Бројка шо ти го менвит животот (ете по примерот за архитектура фахот)... шо ќе ми е да знам биологија ак одам на ПМФ и некои такви слични примери итн итн
Иначе јас памтам работи по историја или нешо во 5 одд шо сум ги учел или детално можам да ти објаснам дешафки шо се дешавале ко беф второ одд сеа сум 4-та год имат исклучоци сепак и не си будала ак научиш нешо плус ЗА ТЕБЕ!!!
Иначе некои предмети морат да се научет напамет пример бизнис јас го учам напамет зш не можам да го сватам и то е единствено шо не ме интересират граѓанско одговарам со свои зборој од општа култура и шо ќе слушнам на час зш тетратка неам по то
ок чоек то е еден предмет ..историја. Можда то го учиш зато шо сакаш да научиш... ама кај ти се СИТЕ други предмети??? само за оценка - ете каде.
Како твојот пример за историјата, во мојов случај истото можам да го речам за англиски, италјански и граѓанско, учам за да знам. Се друго ми е за оценка.. а то ми се од прилика 10 други предмети.
оценките се само моментални бројки кој можзат мн лесно да се добијат,но сепак знаењето со се стекнува сега сигурно ке притреба и за во иднина...џабе ти се високи оценки кога врска ќе немаш од ништо
FalcoN eYe- Солиден Адаптер
Број на мислења : 105
е ама и џабе ти е знаење ако немаш високи оценки... пошо при упис на било кој фах ти барет прво просек... а после да се докажиш со знаењето...
а ти ак имаш знаење а немаш просек... сејш вместо... за жал така е.
а ти ак имаш знаење а немаш просек... сејш вместо... за жал така е.
Страна 1 of 2 • 1, 2
Страна 1 of 2