Богат сиромав или сиромашен богаташ?
+6
корун
TONI
Master
мирАл
tHeJunKy
Наташа
10 posters
Страна 1 of 1
Богат сиромав или сиромашен богаташ?
Кинеска мудрост за парите ...
Со парите можеш ...
... да купиш куќа, но не и удобност;
... да купиш кревет, но не и сон;
... да купиш часовник, но не и време;
... да купиш книга, но не и знаење;
... да купиш функција, но не и почит;
... да купиш доктор, но не и здравје;
... да купиш душа, но не и живот;
... да купиш секс, но не и љубов.
Е сега, би живееле како сиромав човек исполнет со нематеријални задоволства, или повеќе би биле богаташ, да купувате све што можете да замислите но без среќа? Или може има такви богаташи среќни?
Со парите можеш ...
... да купиш куќа, но не и удобност;
... да купиш кревет, но не и сон;
... да купиш часовник, но не и време;
... да купиш книга, но не и знаење;
... да купиш функција, но не и почит;
... да купиш доктор, но не и здравје;
... да купиш душа, но не и живот;
... да купиш секс, но не и љубов.
Е сега, би живееле како сиромав човек исполнет со нематеријални задоволства, или повеќе би биле богаташ, да купувате све што можете да замислите но без среќа? Или може има такви богаташи среќни?
Наташа- Модератор
Број на мислења : 472
Re: Богат сиромав или сиромашен богаташ?
тешко е да одлучиш дали ќе живејш ко сиромав или богат, све само по себе, произлегвит од нашите постапки. немојш ак посакаш да си богат, и оп пари
и то...

tHeJunKy- Модератор
Број на мислења : 759
Хоби(работа) : Гитара, фотографирање, компонирање...
Забавен? : Сто.
Јас не можам да се одлучам ни за едното ни за другото и двете имаат доста недостатоци!! Мислам во реалниот живот не е све така Розево за да си сиромашен а срекен ко шо е прикажано по филмовите!!! Во денешно време ја нема онаа средна класа како порано, ни богати ни сиромашни туку само богати и сиромашни!!! А мислам дека е најдобро да припагаш на таа средна класа!
мирАл- lec dudat again!
Број на мислења : 708
Хоби(работа) : едрење
Забавен? : најзабавен
Јас дефинитивно ич не им обрнувам внимание на парите, едноставно доаѓаат и си одат, ама повеќе сакам да си сум духовно богата (не е исто со религиозно!!!)
Master- Харатист!
Број на мислења : 957
Хоби(работа) : Вампир
Забавен? : тихххх
Искрејно некој ќе ми рече леле сега да бев турен од пари.....И?Шо ак имаш пари кога нема да знајш ни кој ти се другари,дали со тебе се само за парите или вистина од шо те ценат,дали женската ојт со тебе зш и е убо или зш мојш да и удоволиш све од материјална страна.То се едни од полошите работи кога ги имаш пари.
А ако си сиромав,ни то не е лесно бидејќи многу работи ти се скратват и не мојш да ги прајш ама и обичните работи кои ќе ги направиш ти носат мн радост и те исполнуваат,мал подарок вреди мн за тебе и не малку не го гледаш материјално,знаеш дека онаа која е со тебе не те гледа заради новчаникот шо го носиш,и знаеш дека можеби мал дел на другари имаш...ама вистински се.
А ако си сиромав,ни то не е лесно бидејќи многу работи ти се скратват и не мојш да ги прајш ама и обичните работи кои ќе ги направиш ти носат мн радост и те исполнуваат,мал подарок вреди мн за тебе и не малку не го гледаш материјално,знаеш дека онаа која е со тебе не те гледа заради новчаникот шо го носиш,и знаеш дека можеби мал дел на другари имаш...ама вистински се.
TONI- Модератор
Број на мислења : 466
Муабетов е секој шо имат пари немат пријатели или верна жена, а секој сиромав е среќен шо имат вистонски пријатели иако децава дома гладни му се. Имат љуге и то не се малце шо имет пари ама знает да да ценет, а имат некој ништо немат и пак не е благодарен само малку ако му поможиш. Така да ак неаме 20 јахти, 10 авјони и 5 вили, не морат да се тешиме дек тој шо имат е несреќен.
За мене парите не се примарна работа во животот...
Шо подразбираш под сиромашен? Оној кој нема материјални богатсва? Тој не е сиромашен. Сиромашен е оној кој ја нема привилегијата да го искуси значењето на она шо се викат човечка егзистенција.
Шо подразбираш под сиромашен? Оној кој нема материјални богатсва? Тој не е сиромашен. Сиромашен е оној кој ја нема привилегијата да го искуси значењето на она шо се викат човечка егзистенција.
T&T- Шмизла со без наводници
Број на мислења : 663
Забавен? : е то би требало други да го кажат, иако сама си се сметам за луда и забавна (и нарцис)
Лесно е од страна да кажиш, човекова егзистенција е ко ке дојт некој овде и ке ми кажит дека пораснал сам и од 5 години работал, ке дојт некој од Ирак кај шо му пукет бомби пред врата и не мојт да излезт зш комшијана можда имат 2 кила ц4 под блуза.
Во право си, ама то е дискутабилно. веќе друга тема
T&T- Шмизла со без наводници
Број на мислења : 663
Забавен? : е то би требало други да го кажат, иако сама си се сметам за луда и забавна (и нарцис)
корун напиша:Лесно е од страна да кажиш, човекова егзистенција е ко ке дојт некој овде и ке ми кажит дека пораснал сам и од 5 години работал, ке дојт некој од Ирак кај шо му пукет бомби пред врата и не мојт да излезт зш комшијана можда имат 2 кила ц4 под блуза.
Имат и на форумов такви луѓе шо имет искусено нешто слично, и размислувет многу попаметно од сите други свои врсници
Master- Харатист!
Број на мислења : 957
Хоби(работа) : Вампир
Забавен? : тихххх
Ај баш кажи нешто појке да видиме како преживеале во грубиот свет наречен Македонија? не морат имиња.
зависит...ко ке си богат и мојш да имаш се не и обрнвиш мн внимание на работите шо мојш лесно да ги добијаш за разлика од сиромашните шо ко ке добиет нешто макар и да е ситница шо се труделе да ја заработет ја имет таа предност шо го знает чувството на среќа ко ке го добиет...то е реткост кај богаташите 

The Breaking Dawn- Модератор
Број на мислења : 1107
Мое мислење доволно ми е да имам ум и среќа. Зошто?
1. Секоја будала мојт да спечалит пари ама паметниот знајт да ги сочуват
2. Ако имаш среќа ќе ти се насмевнит во различни области: љубоф, работа итн
3. Со ум мојш да добијаш све шо сакаш и колку сакаш
А да си роден со сребрено лајче в уста мое мислење околу тебе се пијајци шо те цицет соси пари за жал али јас никогаш не би цицал друг чоек на горенаведениоф начин
за друг не знам и то...
А да си роден со сребрено лајче в уста мое мислење околу тебе се пијајци шо те цицет соси пари за жал али јас никогаш не би цицал друг чоек на горенаведениоф начин
за друг не знам и то...
Bleak напиша:Мое мислење доволно ми е да имам ум и среќа. Зошто?
за друг не знам и то...
Заборај исто така ако си праен в гс мн среќа ќе имаш

мирАл- lec dudat again!
Број на мислења : 708
Хоби(работа) : едрење
Забавен? : најзабавен
па ако бирам помеѓу двеве би одбрал сиромашен ама среќен, образложение: со помош на среќата знам како да заработам пари 

METALBOY- Адаптериште
Број на мислења : 992
Хоби(работа) : офтопик
Забавен? : Не, забрзан
Страна 1 of 1